Till det yttre märker man knappt någon skillnad när Glaspalatset öppnar åter efter ombyggnaden. Ja, utom att slitage och skavanker, fuktfläckar i murbruket och materialtrötthet lite överallt blir åtgärdade samtidigt. Nytt element i fasaden blir i alla fall skylten som förkunnar att Mannerheimvägen 22-24 också är adress för Amos Andersons konstmuseum.
Planeringen av tillbyggnaden, som gör Glaspalatset nästan dubbelt så stort, fortsätter på detaljnivå. Glaspalatset är i dag 6 700 kvadratmeter och tillbyggnaden för museet går på 6 300 kvadratmeter. I höst räknar man med att inleda arbetena, och siktet är att öppna 2018.
– Men om allt går som i Strömsö kan vi kanske öppna redan 2017. säger museichefen Kai Kartio.
För de nuvarande butikerna och restaurangerna i nivå med gatan innebär renoveringen och tillbyggnaden ett avbrott i verksamheten, men alla har möjlighet att återvända. En annan sak är hur mycket hyresvärden, Helsingfors stad, höjer hyran.
Där fasaden behåller utseendet är även renoveringen inne varsam, och inga radikala ingrepp är att vänta. Bio Rex ska se ut som bio Rex, med undantag för att några bänkrader försvinner och man bygger en ny scen.
– Samarbetet med stadsmuseet är gott, och vi har ingen anledning att tumma på de värden som det kulturmärkta Glaspalatset besitter. Men under torget sker stora förändringar.
Det är i berget under torget mellan Glaspalatset och den så kallade gamla busstationen som man spränger och bygger plats åt både utställningsrum och lokaler för teknik. Musets kontor tar över den övre våningen av den södra flygeln längs Simonsgatan. I anslutning till entrén vid biografen öppnar en museibutik.
– Hallen blir ett enda stort rum på 2 000 kvadratmeter. Idén är att skapa ett flexibelt och mångsidigt rum som ger plats för nutidskonst. Hur konsten ser ut i framtiden vet vi inte, säger Kartio.
I taket på utställningshallen öppnar sig fönster som samtidigt bildar ett nytt spännande element på det tomma torget väster om Glaspalatset.
Investeringen går på 50 miljoner euro. Där museet på Georgsgatan har mellan 40 000 och 70 000 besökare per år räknar man med att de nya lokalerna på Mannerheimvägen ska locka minst 100 000 besökare. Kartio berättar att man ännu inte har funderat på framtiden i huset på Georgsgatan.
– Amos Andersons hemmuseum och kapellet står givetvis kvar. Och våningen i gatuplan ansluter sig naturligt till köpcentret Forum. Men vad som händer med de örviga våningarna är oklart.
Ursprungligen var byggnaden bostadshus.